Crna Bara, 06.10.2018.

Za one koji pamte stara-dobra vremena, oni su se bar na dan vratili u prošlost i evocirali stare uspomene, dok su mlađi imali priliku da se upoznaju sa time kako su njihove bake i deke radile bez pomoći mehanizacije i naprednih tehnologija. Definitivno je to bio lep ali i naporan period, u svakom slučaju puno hvala kulturnom društvu Crna Bara i porodici Nerandžić koji već devet godina organizuju ovu prelepu manifestaciju i na najbolji način nas bar jedan dan godišnje čupaju iz čeljusti kapitalizma i otiskuju u ušuškanu i mirnu prošlost, gde su ljudi bili složniji, skromniji a mora se i priznati mnogo vredniji od nas.
Dan je počeo naravno uz kafu i rakijicu, čisto da se pokrene cirkulacija i sa hlebom, masti i paprikom u rukama uz zvuke tambure se otišlo na njivu na kojoj se održavalo takmičenje.

 

Takmičari su bili podeljeni u timove od po četiri učesnika i imali su zadatak da prvi oberu sav kukuruz u sektoru, iseku tuljev, povežu ga u snopove i postave u kupe.

Pobednici su bili takmičari iz Novog Orahova i čestitamo im na pobedi. Ono što me je posebno obradovalo je upravo atmosfera kod samih takmičara, bilo je tu i onih koji su se borili za prestižnu titulu, a bome je bilo i onih koji su došli da uživaju i provedu divan dan sa porodicom i prijateljima. Nakon takmičenja se čalabrcnulo na njivi i uputilo polako ka sali kulturnog društva gde se proglasio pobednik i uz zvuke muzike i dobri stari pasulj polako završio i ovaj dan, dan koji će zauvek biti utisnut u našem sećanju.

Dragi prijatelji iz Crne Bare, hvala vam na svemu i vidimo se i sledeće godine da zajedničkim snagama sačuvamo ovu divnu manifestaciju.

Share This