Tehnologija objekta kod tova Brojlera

home Forumi Stručni forum “GEBI” Živinarstvo Tehnologija objekta kod tova Brojlera

Ova tema sadrži 1 odgovor, ima 2 glasa i poslednji put je ažurirana od strane  milan 2 meseci ranije.

Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #894 Odgovor

    Author
    Главни мајстор

    Priprema objekta:

    Najbitnije da se uradi pre prijema jednodnevnih pilića je da temeljno očistimo i dezinfikujemo objekat. Veliku pažnju je potrebno odvojiti za proces čiščenja jer od prethodnog uzgoja uvek ostane određeni broj štetnih mikroorganizama i u samom objektu i u njegovoj okolini. Perje je veoma dobra podloga za razvoj raznih štetnih mikroorganizama.I samu okolinu objekta je veoma poželjno da dezinfikujemo. Krečenje unutrašnjosti objekta je efikasan način dezinfekcije, ali ne dovoljan. U ponudi poljoprivrednih apoteka možemo naći i sredstva za dezinfekciju širokog spektra. Nemojmo zaboraviti dezinfekciju hranilica, pojilica i razne opreme. Ovi preparati su efikasni protiv svih mikroorganizama i deluju na duži period, ali nisu štetni na organizam pilića.

    U odgovarajuće pripremljen objekat montiramo tehnološku opremu, hranilice, pojilice, lampe i grejače. Puno pažnje obratiti na električne instalacije. Najbolje je da stručnjak proveri njihovu ispravnost.

    Pilićima treba obezbediti odgovarajuću prostirku. Prostirka valja ukoliko je bez prašine i plesni. Prostiremo je u 4 do 5cm debelom sloju, nakon potpunog sušenja objekta. Ukoliko je sloj prostirke neravnomeran otežava kretanje pilića. Ovako otežava ishranu jednodnevnih pilića. Ovaj vid propusta uzrokuje neravnomeran razvoj pilića. Kvalitetna prostirka se sastoji od uobličenih komada, koji dobro apsorbuju vlagu, brzo se suši i efikasna je za termoizolaciju.Za prostirku preporučujemo piljevinu, slamu od pšenice ili ječma, ali odgovara i ljuska od pirinča, suncokreta ili mrvljeni kukuruzni klip.

    Temperatura:

    Jednodnevnim pilićima za optimalan rast i razvoj posebno je bitno da im obezbedimo odgovarajuću temperaturu. Temperaturu moramo namestiti pre samog useljenja. Početna temperatura za jednodnevne piliće je poželjna u intervalu od 32 do 34 celzijusovih stepeni. Prevelika toplota dovodi do dehidracije pilića, dok niska temperatura slabi snagu za rast i razvoj pilića. Obezbeđivanje optimalne temperature i sprečavanje variranje iste je veoma bitan korak. Sledeći bitan korak je postepeno spuštanje temperature. Ovim načinom postižemo efikasan razvoj sopstvenog mehanizma regulisanja temperature kod pilića.

    Starosna dob Temperatura C

    1 dan 32-34

    2-7 dana 32

    2. nedelja 30

    3. nedelja 26-28

    4. nedelja 24-26

    5. nedelja 20-22

    6. nedelja 18-20

    Ukoliko nismo u mogućnosti da obezbedimo odgovarajuću temperaturu u prvim danima, potrebno je da smanjimo površinu objekta na pola. Spustimo jednu deblju foliju od plafona na dole. Ovim načinom postižemo veću gustinu pilića i moramo da obezbedimo veći broj hranilica i pojilica. Međutim do 10-og dana moramo obezbediti potrebnu površinu objekta.

    Vlažnost vazduha:

    Živina je izrazito osetljiva na nivo vlage u vazduhu. Ukoliko je suv vazduh služokoža im postane osetljiva i lakše obolevaju od raznih bolesti. Ukoliko je vazduh u kontinuitetu suv opšti razvoj pilića se usporava. Međutim ukoliko je vlaga u vazduhu prevelika dolazi do stvaranja idealnih uslova za pojavu plesni. I perje pilića može da postane vlažno i smanjuje im se sposobnost termoregulacije. Ovo isto dovodi do smanjivanja imuniteta. Do 10-og dana tova potrebna vlaga je 70 do 75%, a nakon 10-og dana 50 do 60%. U uslovima proizvodnje na malim i srednjim gazdinstvima nije lako stvoriti optimalne uslove vlage vazduha, ali postoji nekoliko efikasnih načina. Prskanjem zida objekta ili dela poda koji nije pod prostirkom (nedostupno pilićima). Razvojem pilića veliki nivo vlage u vazduhu smanjujemo provetravanjem.

    Gustina pilića u objektu:

    Najčešće pitanje koje se ponavlja je: koliko tovnih pilića da uselimo na kvadratni metar!? Veličinu životnog prostora isto moramo da zadovoljimo kao i potrebu za hranom ili temperaturom.Optimalnu gustinu useljavanja određuje tehnologija, godišnja dob, spoljašnja temperatura, hibrid brojlera i planirana težina za klanje. Gustina useljavanja je od bitnog uticaja na ekonomičnost tova.Ukoliko se useli više od optimalnog broja pilića po kvadratnom metru dolazi do kontra efekta, povećava se rastur hrane, usporava se razvoj, povećavaju se zdravstvene tegobe, kanibalizam i sve ovo dovodi do stvaranja gubitka. Ukoliko smatramo da je naša tehnologija i uslovi koje smo stvorili optimalni preporučujemo sledeću tabelu gustine useljavanja u odnosu na planiranu težinu za klanje:

    Težina za klanje Gustina useljavanja (kom/m2)

    1,4 23

    1,8 18

    2,3 14

    2,7 12

    3,2 10

    Snabdevanje vodom za piće:

    Nekoliko sati pre useljavanja napunimo pojilice vodom, da bi njena temperatura postigla minimalnu temperaturu od 25 celzijusovih stepeni do momenta useljavanja jednodnevnih pilića. Nakon napunjene starosni dobi od 7 dana sledi korak smanjivanja temperature vode, koje utiče i na održavanje dobre svarljivosti hrane i smanjujemo mogućnost smrtnosti. Pojilice treba da postavimo na način da su na svakih 1 metar dostupne pilićima. Voda za piće mora da bude čista. Potrošnja vode se menja srazmerno promeni temperature okruženja. Pojilice nikada ne smeju biti prazne. Brojleri se poje uvek na istoj pojilici i veoma teško prelaze na drugu ukoliko je prazna ona na koju su navikli. U ovom periodu konverzija hrane se drastično smanjuje. Takođe visina pojilice treba da prati rast pilića, odnosno da im je uvek malo iznad visine njihovih leđa.

    Osvetljenje:

    U procesu tova brojlera utemeljeno se koristi sledeći način osvetljenja: 22 do 23 sata osvetljeno i 1 do 2 sata mračnog perioda. U prva dva dana poželjno je osvetljenje u intervalu od 24 sata. Ovo je potrebno da bi se životinje upoznale i navikle na svoje okruženje. Od 3. dana uvodimo 1 do 2 sata mračnog perioda. Od ovog dana potrebno je da i intenzitet osvetljenja postepeno smanjujemo, i to na taj način da do 3 nedelje starosti smanjimo na polovinu. Stalna svetlost snažnog intenziteta dovodi do agresivnog ponašanja i kanibalizma. Ukoliko dođe do kanibalizma, korišćenjem crvene sijalice za osvetljenje možemo uspešno da je suzbijemo. Neka gazdinstva praktikuju drugačiji način osvetljenja na sledeči način: nakon 1 do 2 sata osvetljenog perioda sledi 2 do 4 sata mračnog perioda. Ovako pospešuju uzimanje hrane pilića i smanjuje se stvaranje masnih naslaga u abdomenu (stomačnoj unutrašnjosti). Kod ovog načina mora se povećati broj hranilica i pojilica jer za ishranu životinja je mnogo manje vremena raspoloživo.

    Veterinarski uslovi:

    Prevencija bolesti je od najvećeg značaja kod tova brojlera. Period od 6 nedelja je kratak i nema prostora za eventualno lečenje. Bitno je da nedelju dana pre klanja zbog karence („čišćenje“) nema nikakvog načina za lečenje. Sve ovo uzimajući u obzir vidimo da je potrebno da naglasak stavimo na prevenciju u odnosu na lečenje. Stvaranjem optimalnog okruženja, prevencijom bolesti i nabavkom kontrolisane-kvalitetne stočne hrane omogućujemo profitabilan tov.

    Efikasan tov Vam želi,

    Gebi

    #2496 Odgovor

    milan

    postovani planiram da uzmem 150 jednodnevnih tovnih pilica,imam prostoriju od 16.5m2.pregradio sam u cosku 3,20m2.da ih smestim dok su mali.pitanje;dali je dovoljna pregrada od 3,20m2 da ih prihvatim dok su mali i dali je dovoljno 16,50m2 za 150 odraslih piladi tezine oko 3,5kg.zive vage.koliko je potrebno hranilica i pojilica dok su mali i kada odrastu na koji razmak se stavljaju.pozdrav.

Gledanje 1 članka - 1 do 2 (od 2 ukupno)
Odgovor na: Tehnologija objekta kod tova Brojlera
Vaši podaci: