Sredinom maja, sad već tradicionalno, pored Rođine vetrenjače, održavaju se stočarski dani u Čurugu. Događaj je značajan kako za najveće naselje u Žabaljskoj opštini tako i za samu opštinu i okolinu, jer predstavlja kako poljoprivredu, tako i kulturu, tradiciju marljivih Čuružana.

Manifestacija je sve kvalitetnija i masovnija. Pored izložbe krava, ovaca tu su i takmičenje u brzom šišanju ovaca, kuvanju ovčarskog čobanskog gulaša, nadvlačenja konopca, bacanja kamena s’ ramena, dečijih igrica bez granica, defile zaprega. Na očuvanju tradicije tu su bili tamburaši, folklorci i pevačka klapa.

Organizatori iz udruženja “Čuruški farmeri” (Bora i ekipa) pobrinuli su se da sve protekne u najboljem redu. Ponosni sponzor manifestacije bili su kompanija Gebi i zvanični distributer Substratum iz Malog Iđoša.

Gebi je podelio izlagačima majice i kačkete, a Substratum je obezbedio kvalitetnu hranu Gebi kao nagrade za najbolja izložbena grla i takmičare u brojnim dešavanjima. Sad već tradicionalna ”borba mališana ko uhvati – njegova” za Gebi lopte, izmamila je najviše simpatija.

Naš štand su posetili, kako stari znanci i korisnici, tako i mnogi koji će se uveriti da je Gebi najbolja stočna hrana.

Brojni posetioci mogli su pratiti brojna takmičenja, kao i da vide kvalitetna grla stoke kao i stare autohtone rase.

Za kraj lepa slika iz Čuruga. Ovdašnji farmeri su donirali budućim mladim stočarima, mlada priplodna grla da uđu u svet stočarstva.

A njihova obaveza je da taj ”pelcer” koji su dobili, naredne godine oni vrate, takođe nekim novim mladim naraštajima. A dotle i do novog viđenja radite kako treba na “najbolji način”!!!

 

 

Share This